De integratie van cybernetica, embodied cognition en participatief ontwerp

Het artikel introduceert een geïntegreerd theoretisch framework dat laat zien hoe drie invloedrijke stromingen - cybernetica, embodied cognition en participatief ontwerp - samenkomen in moderne facilitatiepraktijken. Het framework suggereert dat effectieve facilitatie vraagt om het bewust creëren van condities waarin verschillende vormen van kennis en ervaring elkaar kunnen versterken.

2024-12-27T09:09:41+01:00december 26, 2024|Participatory design, Psychologie|

De metamorfose van de ontwerper

Mijn rol als ontwerper is ingrijpend veranderd: van het maken van esthetische objecten naar het strategisch inzetten van ontwerp voor maatschappelijke verandering. Waar ontwerpers vroeger vooral als makers werden gezien, richten we ons nu op het begrijpen van complexe vraagstukken en het verbinden van verschillende perspectieven. Het traditionele beeld van de ontwerper moet doorbroken worden: ontwerp is meer dan visuele esthetiek. Het draait om het proces, co-creatie en de impact op systemen en gemeenschappen. De groeiende erkenning van ontwerpend onderzoek door de overheid onderstreept deze verschuiving.

Applied Design Research in Living Labs

In het artikel wordt het boek Applied Design Research in Living Labs and Other Experimental Learning and Innovation Environments besproken, geschreven door Peter Joore, Anja Overdiek, Wina Smeenk en Koen van Turnhout. Het boek biedt waardevolle inzichten voor ontwerpers en onderzoekers die willen innoveren met echte maatschappelijke impact. Het benadrukt het belang van samenwerking en gebruikersgerichte aanpak binnen living labs, waar ideeën direct kunnen worden getest en verfijnd. Door praktische toepassingen en inspirerende casestudies te delen, laat het boek zien hoe ontwerponderzoek kan bijdragen aan de oplossing van urgente vraagstukken zoals duurzaamheid en gezondheidszorg. De focus ligt op de mensen achter de ideeën en hun rol in het realiseren van betekenisvolle verandering.

Is een controlerende en conflicterende samenwerking iets negatiefs?

In dit artikel reflecteer ik op mijn ervaringen binnen een vrijwilligersorganisatie waar ik met enthousiasme aan de slag ging, maar al snel frictie ervoer door de manier waarop het bestuur met mensen omging. Deze ervaringen, samen met mijn betrokkenheid bij de organisatie van een festival waar respect en samenwerking centraal stonden, zetten me aan het denken over de impact van controlemechanismen binnen organisaties. Geïnspireerd door Perceptual Control Theory (PCT) verken ik hoe conflicterende controledoelen kunnen leiden tot frictie en polarisatie. Ik bespreek het belang van organisch evenwicht en gedeelde controle in organisaties, en hoe dit kan bijdragen aan een constructieve samenwerking waarin iedereen zich gehoord en erkend voelt. Uiteindelijk biedt de PCT waardevolle inzichten voor het begrijpen van menselijk gedrag en het ontwikkelen van effectieve interventies in verschillende contexten.

2024-10-08T08:32:16+02:00oktober 5, 2024|Perceptual control theory, Psychologie|

Uiteindelijk draait alles om de mens

Dit artikel verkent de diepere verbindingen tussen mens en natuur door middel van systeemdenken, psychologie en design. Liggend in het gras, onder een eindeloze sterrenhemel, beschouwt Nique de onderlinge afhankelijkheid van alle levende wezens, net zoals bomen verbonden zijn door ondergrondse schimmels. De kern van het artikel is dat de mens geen middelpunt is, maar een knooppunt in een groter netwerk. Door systemen beter te begrijpen, de menselijke psyche te doorgronden en met design zinvolle verbindingen te creëren, kunnen we in harmonie leven met onze omgeving. De ware kracht van de mens ligt in het kennen van haarzelf en haar rol binnen dit grotere geheel.

2024-10-01T12:54:31+02:00oktober 1, 2024|Human-centered design, Psychologie, System-minded|

Gesprekken die ertoe doen. Omarm weerstand, creëer verbinding

Weerstand in gesprekken? Met de juiste aanpak transformeer je weerstand tot verbinding. Begrijp de psychologie erachter, pas praktische tips toe en vermijd valkuilen. Zo creëer je waardevolle gesprekken vol nieuwe inzichten en kansen. Tips: Benoem weerstand, erken gevoelens, stel vragen, luister actief. Zoek gezamenlijke punten, bied alternatieven, wees geduldig. Omarm onzekerheid: nieuwe ideeën, authentieke verbinding, leermomenten. Conclusie: Weerstand is geen obstakel, maar een kans om te groeien in waardevolle communicatie.

2024-10-23T20:34:31+02:00juni 15, 2024|Brainstormen, Communicatie, Gespreksvoering, Psychologie|
Ga naar de bovenkant