Zo voorkom je weerstand in design processen

Een persoonlijk verslag over het omgaan met weerstand in designprocessen, gebaseerd op een confronterende ervaring tijdens een workshop met docenten. Het artikel beschrijft tien essentiële lessen voor betere verbinding, waaronder het gebruik van passende metaforen, actief luisteren, empathisch onderzoeken en het omarmen van weerstand als leerkans. Deze inzichten helpen designers om effectiever samen te werken met stakeholders.

2025-02-04T12:17:25+01:00februari 4, 2025|Communicatie, Human-centered design, Participatory design|

De verborgen structuren achter participatie en betrokkenheid

In dit artikel deel ik een inzicht opgedaan tijdens gesprekken met bewoners van Weesp. Ik ontdekte de gelaagdheid van participatieprocessen, waarbij verschillende buurten unieke dynamieken vertonen. Dit inzicht werd verdiept door de theorieën van Hutchins en Van der Bijl-Brouwer, waarbij ik experimenteerde met flexibele participatievormen en het herkennen van onzichtbare structuren.

Impactnetwerken, een mensgericht perspectief op systeemverandering

Deze interpretatie van TACSI's white paper verkent impactnetwerken vanuit Nederlands en human-centered design perspectief. Impactnetwerken bieden een alternatief voor traditionele samenwerkingsvormen door relaties, emergentie en welzijn centraal te stellen. Het artikel vertaalt TACSI's raamwerk van vier kernprincipes naar praktische toepassingen voor designers, beleidsmakers en changemakers die werken aan systeemverandering.

2025-01-29T11:42:45+01:00januari 29, 2025|Op de schouders van...|

Co-cognitie, van automatische verwerking naar bewuste betekenis

Dit artikel onderzoekt hoe ontwerpers en ambtenaren elkaars vaktaal verwerken volgens Kahnemans twee denksystemen. Eigen vaktaal wordt automatisch verwerkt (System 1), terwijl onbekende vaktaal bewuste aandacht vraagt (System 2). Via strips, visualisaties en gedeelde taal kunnen professionals effectiever communiceren. Het artikel is onderdeel van een blogreeks over de toepassing van cognitiewetenschap in participatief ontwerp.

Hoe we samen betekenis maken

In participatieve sessies ontwikkelen groepen vaak onbewust hun eigen visuele taal. Dit artikel onderzoekt waarom deze symbolische communicatie zo effectief is en hoe we het bewuster kunnen inzetten. Door experimenten met verschillende visualisatietechnieken ontdekken we hoe gedeelde betekenis ontstaat en wat dit betekent voor facilitators. Met praktische tips voor het ontwerpen van participatieprocessen.

Make socials social again: Meta laat moderatie los

Meta, het moederbedrijf van Instagram, WhatsApp en Facebook, heeft aangekondigd te stoppen met factchecking in de VS en wereldwijd de moderatie drastisch te verminderen. Daarmee zet het de deur open voor seksisme, homofobie, transfobie, racisme en andere vormen van discriminatie. Dit is het moment om actie te ondernemen en alternatieven te omarmen die wél staan voor een veilig en respectvol internet. Een groeiend aantal mensen kiest voor het 'fediverse' - een netwerk van platforms waar gemeenschapswaarden centraal staan.

2025-01-18T00:55:03+01:00januari 18, 2025|Trends en maatschappelijke ontwikkelingen|

Het faciliterende brein

Een kleine verkenning van hoe inzichten uit de cognitiewetenschap over het computationele brein kunnen bijdragen aan effectievere participatieve processen. Als facilitator herken ik dat theorieën over informatieverwerking, mentale representaties en feedbackloops nieuwe perspectieven bieden op de complexiteit van participatieve sessies. Door deze wetenschappelijke lens worden praktijkervaringen verklaarbaar en ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor het ontwerpen van participatieprocessen die beter aansluiten bij de werking van ons brein.

De integratie van cybernetica, embodied cognition en participatief ontwerp

Het artikel introduceert een geïntegreerd theoretisch framework dat laat zien hoe drie invloedrijke stromingen - cybernetica, embodied cognition en participatief ontwerp - samenkomen in moderne facilitatiepraktijken. Het framework suggereert dat effectieve facilitatie vraagt om het bewust creëren van condities waarin verschillende vormen van kennis en ervaring elkaar kunnen versterken.

2024-12-27T09:09:41+01:00december 26, 2024|Participatory design, Psychologie|
Ga naar de bovenkant