Februari 2006 heeft Hans Rosling tijdens TED talks laten zien dat data uit verschillende bronnen gekoppeld zou kunnen worden aan visualisaties. Een belangrijk onderdeel de mogelijkheid tot zoeken niet achterwege latend. Samen met zijn zoon Ola Rosling en schoondochter Anna Rosling Rönnlund ontwikkelde hij onder de naam Trendalyzer software die internationale statistieken omzet in bewegende, interactieve en plezierige grafieken. Het doel was om begrip te kweken bij het grote publiek. En het inzicht in de wereldproblematiek te vergroten door het aanbieden van vrij toegankelijke openbare statistieken. In zijn lezingen gebruikt hij deze grafiek ‘Gapminder‘ om wereldontwikkeling te visualiseren.Een vervolg op deze Ted talk was het volgende jaar te zien bij Ted talks 2007 genaamd ‘New insights on poverty and life around the world’.

Iets later, in maart 2007, heeft Google Trendalyzer opgekocht. Onderdelen uit deze software zijn nu geïmplementeerd in de Google Visualization API.
Een trend die hiermee synchroon loopt is het besef dat data, vooral als deze verzameld is dankzij publieke gelden. meer openbaar moet worden. Een voorbeeld hiervan is de UN data website welke data uit verschillende bronnen verzameld.

“The UN-system has accumulated over the past 60 years an impressive amount of information. UNdata, developed by the Statistics Division of DESA, is a new powerful tool, which will bring this unique and authoritative set of data not only to the desks of decision makers and analysts, but also to journalists, to students and to all citizens of the world, ” says Sha Zukang, Under-Secretary-General for Economic and Social Affairs.

Nu deze nog koppelen aan een visuele omgeving…
Bronnen:
Wikipedia: Trendalyzer, Hans Rosling.
TED talks. Hans Rosling: Debunking third-world myths with the best stats you’ve ever seen.
TED Talks. Hans Rosling: New insights on poverty and life around the world.
United Nations. DESA news.