Gesprekken die ertoe doen: omarm weerstand, creëer verbinding

Weerstand in gesprekken? Met de juiste aanpak transformeer je weerstand tot verbinding. Begrijp de psychologie erachter, pas praktische tips toe en vermijd valkuilen. Zo creëer je waardevolle gesprekken vol nieuwe inzichten en kansen. Tips: Benoem weerstand, erken gevoelens, stel vragen, luister actief. Zoek gezamenlijke punten, bied alternatieven, wees geduldig. Omarm onzekerheid: nieuwe ideeën, authentieke verbinding, leermomenten. Conclusie: Weerstand is geen obstakel, maar een kans om te groeien in waardevolle communicatie.

2024-06-25T10:59:31+02:00juni 15, 2024|Brainstormen, Communicatie, Psychologie|

Wat drijft ons?

Onze verwachtingen beïnvloeden enorm hoe we denken, voelen en handelen. Ze kunnen ons motiveren, maar ook leiden tot teleurstelling en frustratie. Door je bewust te worden van je verwachtingen, kun je ze beter managen en je leven een stukje gelukkiger maken.

2024-06-01T12:59:16+02:00juni 1, 2024|Helder denken, Psychologie|

Het Behaviour Change Wheel (BCW): een praktisch model voor gedragsverandering

Het Behaviour Change Wheel (BCW) is een praktisch model voor het ontwerpen en implementeren van effectieve gedragsveranderingsinterventies. Het model biedt een gestructureerde aanpak om de oorzaken van gedrag te begrijpen en gerichte interventies te ontwikkelen die leiden tot duurzame verandering. Het BCW is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is toepasbaar op een breed scala aan gedragsdoelen en doelgroepen.

2024-05-29T09:02:35+02:00mei 27, 2024|Gedragsverandering, Psychologie|

Mentale modellen: tools die ons denken sturen

Mentale modellen zijn onbewuste sjablonen en veronderstellingen die we gebruiken om de wereld om ons heen te begrijpen. Ze beïnvloeden onze waarneming, interpretatie en beslissingen. In dit artikel leer je over de kracht van mentale modellen, hoe ze je denken sturen en hoe je ze bewust kunt gebruiken om je vaardigheden te verbeteren.

2024-03-16T20:28:39+01:00maart 16, 2024|Brainstormen, Helder denken|

De rol van psychologie in branding: authentieke connecties in een door AI gedomineerde wereld

In het tijdperk van AI, waarbij ontwerptools razendsnel professionele logo's produceren, staan we op een belangrijk kruispunt: kiezen we voor uniformiteit of voor authentieke branding? Dit dilemma onderstreept het belang van psychologie in branding, waarbij een diepere verbinding met het publiek en authenticiteit centraal staan, ondanks de efficiëntie van AI. Psychologische inzichten bieden ons de kans om merken te creëren die echt resoneren met consumenten, door emotionele connecties te versterken en een authentieke merkidentiteit te ontwikkelen. In een AI-gedreven wereld is de menselijke aanraking in branding essentieel voor succes, waarmee psychologie de sleutel vormt tot het ontwikkelen van invloedrijke en authentieke merken.

2024-03-11T20:57:01+01:00maart 11, 2024|AI, Branding, Psychologie|

Hoe Daniel Kahnemans geluksinzichten jouw designproces kunnen verbeteren

Ontdek hoe Daniel Kahnemans inzichten over geluk je designproces kunnen verbeteren in mijn nieuwste artikel. Leer hoe het begrijpen van gebruikerservaringen en herinneringen, gecombineerd met het vermijden van cognitieve valkuilen, kan leiden tot betere en meer resonante productontwerpen. Dit artikel biedt praktische tips om deze psychologische inzichten toe te passen, van het creëren van betekenisvolle afsluitingen tot het optimaliseren voor langetermijntevredenheid. Verbeter je design thinking door geluk centraal te stellen in je ontwerpproces, en maak het verschil tussen een goed en een geweldig ontwerp.

2024-03-02T17:51:27+01:00februari 7, 2024|Psychologie, UX design|

De impact van de EU AI Act op UX-design: een toekomst van privacy en innovatie

Dit artikel onderzoekt de impact van de EU Artificial Intelligence Act op UX-design, met nadruk op privacy en ethiek. Het biedt inzichten in de evolutie van het vakgebied en de opkomst van AI. Het benadrukt de rol van UX-designers bij het voldoen aan strikte wetgeving, vooral op het gebied van privacy en consumentenrechten. Emotion AI wordt specifiek behandeld, onderhevig aan strenge regelgeving en behoefte aan transparantie en ethisch ontwerp. Lees verder om te ontdekken hoe UX-designers een leidende rol spelen bij het ontwikkelen van verantwoorde en gebruikersgerichte AI-systemen, met een sterke focus op privacybescherming.

2024-03-12T09:53:14+01:00december 11, 2023|AI, Trends en maatschappelijke ontwikkelingen, UX design|

De invloed van John Habraken’s Open Building op webontwikkeling

In dit artikel reflecteer ik op de invloedrijke ideeën van architect John Habraken en hoe zijn visie mijn carrière in UX-design hebben gevormd. Ik deel mijn ervaringen met het integreren van Habrakens 'Open Building'-principes in de ontwikkeling van een educatief platform, gericht op diversiteit en gebruikersparticipatie, en hoe dit mijn werk in webdesign en Europese projecten heeft beïnvloed.

2023-12-01T08:13:52+01:00november 30, 2023|Co-creatie, Design patterns, Social design, UX design|

Dieper graven in gebruikerservaring: het belang van psychologie in UX-design

In UX-ontwerp zijn gebruikersbehoeften cruciaal, vooral bij grote projecten. Dit vraagt om meer dan oppervlakkige voorkeuren; een diepgaande psychologische analyse is nodig. Psychologen spelen hierbij een sleutelrol, hun inzichten in menselijk gedrag helpen bij het creëren van resonante gebruikerservaringen. Voor UX-ontwerpers in omvangrijke projecten is samenwerking met psychologen waardevol. Zij brengen diepte en gebruikersgerichtheid in het ontwerp, door psychologie te integreren van concept tot implementatie, leidend tot esthetisch en interactief rijke ervaringen.

2023-11-23T08:53:41+01:00november 15, 2023|Psychologie, UX design|
Ga naar de bovenkant