Voorbij de grenzen van ik en wij

Deze tekst is een persoonlijke reis door verwondering, introspectie en verbondenheid. Vanuit kinderlijke nieuwsgierigheid tot levenservaringen op latere leeftijd reflecteer ik op wie ik ben en hoe ik me verhoud tot de wereld. Het gaat om trouw blijven aan jezelf, het echt zien van anderen en het kijken voorbij maatschappelijke verwachtingen.

2024-10-12T17:03:40+02:00oktober 10, 2024|Persoonlijk|

Is een controlerende en conflicterende samenwerking iets negatiefs?

In dit artikel reflecteer ik op mijn ervaringen binnen een vrijwilligersorganisatie waar ik met enthousiasme aan de slag ging, maar al snel frictie ervoer door de manier waarop het bestuur met mensen omging. Deze ervaringen, samen met mijn betrokkenheid bij de organisatie van een festival waar respect en samenwerking centraal stonden, zetten me aan het denken over de impact van controlemechanismen binnen organisaties. Geïnspireerd door Perceptual Control Theory (PCT) verken ik hoe conflicterende controledoelen kunnen leiden tot frictie en polarisatie. Ik bespreek het belang van organisch evenwicht en gedeelde controle in organisaties, en hoe dit kan bijdragen aan een constructieve samenwerking waarin iedereen zich gehoord en erkend voelt. Uiteindelijk biedt de PCT waardevolle inzichten voor het begrijpen van menselijk gedrag en het ontwikkelen van effectieve interventies in verschillende contexten.

2024-10-08T08:32:16+02:00oktober 5, 2024|Perceptual control theory, Psychologie|

Uiteindelijk draait alles om de mens

Dit artikel verkent de diepere verbindingen tussen mens en natuur door middel van systeemdenken, psychologie en design. Liggend in het gras, onder een eindeloze sterrenhemel, beschouwt Nique de onderlinge afhankelijkheid van alle levende wezens, net zoals bomen verbonden zijn door ondergrondse schimmels. De kern van het artikel is dat de mens geen middelpunt is, maar een knooppunt in een groter netwerk. Door systemen beter te begrijpen, de menselijke psyche te doorgronden en met design zinvolle verbindingen te creëren, kunnen we in harmonie leven met onze omgeving. De ware kracht van de mens ligt in het kennen van haarzelf en haar rol binnen dit grotere geheel.

2024-10-01T12:54:31+02:00oktober 1, 2024|Human-centered design, Psychologie, System-minded|

Gesprekken die ertoe doen: omarm weerstand, creëer verbinding

Weerstand in gesprekken? Met de juiste aanpak transformeer je weerstand tot verbinding. Begrijp de psychologie erachter, pas praktische tips toe en vermijd valkuilen. Zo creëer je waardevolle gesprekken vol nieuwe inzichten en kansen. Tips: Benoem weerstand, erken gevoelens, stel vragen, luister actief. Zoek gezamenlijke punten, bied alternatieven, wees geduldig. Omarm onzekerheid: nieuwe ideeën, authentieke verbinding, leermomenten. Conclusie: Weerstand is geen obstakel, maar een kans om te groeien in waardevolle communicatie.

2024-10-20T07:06:44+02:00juni 15, 2024|Brainstormen, Communicatie, Gespreksvoering, Psychologie|

Wat drijft ons?

Onze verwachtingen beïnvloeden enorm hoe we denken, voelen en handelen. Ze kunnen ons motiveren, maar ook leiden tot teleurstelling en frustratie. Door je bewust te worden van je verwachtingen, kun je ze beter managen en je leven een stukje gelukkiger maken.

2024-06-01T12:59:16+02:00juni 1, 2024|Helder denken, Psychologie|

Het Behaviour Change Wheel (BCW): een praktisch model voor gedragsverandering

Het Behaviour Change Wheel (BCW) is een praktisch model voor het ontwerpen en implementeren van effectieve gedragsveranderingsinterventies. Het model biedt een gestructureerde aanpak om de oorzaken van gedrag te begrijpen en gerichte interventies te ontwikkelen die leiden tot duurzame verandering. Het BCW is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is toepasbaar op een breed scala aan gedragsdoelen en doelgroepen.

2024-05-29T09:02:35+02:00mei 27, 2024|Gedragsverandering, Psychologie|

Mentale modellen: tools die ons denken sturen

Mentale modellen zijn onbewuste sjablonen en veronderstellingen die we gebruiken om de wereld om ons heen te begrijpen. Ze beïnvloeden onze waarneming, interpretatie en beslissingen. In dit artikel leer je over de kracht van mentale modellen, hoe ze je denken sturen en hoe je ze bewust kunt gebruiken om je vaardigheden te verbeteren.

2024-03-16T20:28:39+01:00maart 16, 2024|Brainstormen, Helder denken|

De rol van psychologie in branding: authentieke connecties in een door AI gedomineerde wereld

In het tijdperk van AI, waarbij ontwerptools razendsnel professionele logo's produceren, staan we op een belangrijk kruispunt: kiezen we voor uniformiteit of voor authentieke branding? Dit dilemma onderstreept het belang van psychologie in branding, waarbij een diepere verbinding met het publiek en authenticiteit centraal staan, ondanks de efficiëntie van AI. Psychologische inzichten bieden ons de kans om merken te creëren die echt resoneren met consumenten, door emotionele connecties te versterken en een authentieke merkidentiteit te ontwikkelen. In een AI-gedreven wereld is de menselijke aanraking in branding essentieel voor succes, waarmee psychologie de sleutel vormt tot het ontwikkelen van invloedrijke en authentieke merken.

2024-03-11T20:57:01+01:00maart 11, 2024|AI, Branding, Psychologie|

Hoe Daniel Kahnemans geluksinzichten jouw designproces kunnen verbeteren

Ontdek hoe Daniel Kahnemans inzichten over geluk je designproces kunnen verbeteren in mijn nieuwste artikel. Leer hoe het begrijpen van gebruikerservaringen en herinneringen, gecombineerd met het vermijden van cognitieve valkuilen, kan leiden tot betere en meer resonante productontwerpen. Dit artikel biedt praktische tips om deze psychologische inzichten toe te passen, van het creëren van betekenisvolle afsluitingen tot het optimaliseren voor langetermijntevredenheid. Verbeter je design thinking door geluk centraal te stellen in je ontwerpproces, en maak het verschil tussen een goed en een geweldig ontwerp.

2024-03-02T17:51:27+01:00februari 7, 2024|Psychologie, UX design|
Ga naar de bovenkant