De invloed van John Habraken’s Open Building op webontwikkeling

In dit artikel reflecteer ik op de invloedrijke ideeën van architect John Habraken en hoe zijn visie mijn carrière in UX-design hebben gevormd. Ik deel mijn ervaringen met het integreren van Habrakens 'Open Building'-principes in de ontwikkeling van een educatief platform, gericht op diversiteit en gebruikersparticipatie, en hoe dit mijn werk in webdesign en Europese projecten heeft beïnvloed.

2023-12-01T08:13:52+01:00november 30, 2023|Co-creatie, Design patterns, Social design, UX design|

Dieper graven in gebruikerservaring: het belang van psychologie in UX-design

In UX-ontwerp zijn gebruikersbehoeften cruciaal, vooral bij grote projecten. Dit vraagt om meer dan oppervlakkige voorkeuren; een diepgaande psychologische analyse is nodig. Psychologen spelen hierbij een sleutelrol, hun inzichten in menselijk gedrag helpen bij het creëren van resonante gebruikerservaringen. Voor UX-ontwerpers in omvangrijke projecten is samenwerking met psychologen waardevol. Zij brengen diepte en gebruikersgerichtheid in het ontwerp, door psychologie te integreren van concept tot implementatie, leidend tot esthetisch en interactief rijke ervaringen.

2023-11-23T08:53:41+01:00november 15, 2023|Psychologie, UX design|

Het samensmelten van psychologie, AI en design: een persoonlijke kijk

Afbeelding: Een vleugje Nique met een foto van Birmingham Museums Trust on UnsplashHet is ongelooflijk om te bedenken hoeveel de designwereld is veranderd sinds de dagen van cassettebandjes en typemachines, waarmee mijn reis in deze sector begon. Als iemand die de opkomst van de digitale revolutie van dichtbij heeft meegemaakt, ben ik gefascineerd door de nieuwste golf van innovatie: de integratie van creatieve AI-toepassingen in design en de groeiende rol van psychologie in UX design. Deze ontwikkelingen herdefiniëren hoe we

Effectieve gespreksvoering: reflecteren met Korthagen en Bateson

In dit artikel onderzoek ik de methodes van Korthagen en Bateson in gespreksvoering, belichtend hoe reflectie een cruciale rol speelt in professionele communicatie. Door de principes van deze methodes te begrijpen en toe te passen, kunnen we onze gespreksvaardigheden aanscherpen en effectiever communiceren in diverse professionele contexten.

2023-11-08T16:15:19+01:00oktober 29, 2023|Human-centered design, Psychologie, System-minded|

De magie van een circumplex: complexiteit vereenvoudigd

Dit artikel verkent mijn passie: visualisaties van complexe data. Het begon met mijn liefde voor datavisualisatie en bracht me naar het interpersoonlijke circumplex-model. Dit model categoriseert emoties op basis van fundamentele systemen en vindt toepassing in psychologie, persoonlijkheidsonderzoek en klanttevredenheidsonderzoek. Het artikel legt ook uit hoe circumplex-visualisaties verschillen van de Roos van Leary en hoe ze ons kunnen helpen emoties en interacties beter te begrijpen. Kortom, het draait om de kracht van circumplex-visualisaties voor het begrijpen van complexe gegevens en menselijke emoties.

Roos van Leary: sleutel tot een succesvolle groepsbrainstorm

Over het gebruik van de Roos van Leary-methode om brainstormsessies effectiever te maken. In een creatieve setting met diverse teamleden beschrijft de auteur gedragspatronen en hoe de Roos van Leary kan worden toegepast om de groepsdynamiek te sturen. Het model categoriseert gedragingen in vier patronen en helpt begrijpen hoe gedrag reacties oproept. Het artikel benadrukt dat gedrag afhankelijk is van de situatie en dat elk gedragspatroon waarde heeft. De Roos van Leary is een nuttig instrument om interpersoonlijke dynamieken te begrijpen en gedrag te beïnvloeden. Het artikel belicht de geschiedenis en ontwikkeling van het model en biedt praktische toepassingen.

2023-11-23T09:30:26+01:00oktober 2, 2023|Brainstormen, Co-creatie, Psychologie|

Ontdek je creatieve identiteit

Ontdek jouw unieke creatieve identiteit! Brandon Viney, Group Creative Director bij Google, deelt een oefening die helpt bij het definiëren van je creatieve stijl door middel van inspirerende muzen. Duik dieper in wat je beweegt, definieer je visie en leer jezelf beter te communiceren door de kracht van inspiratie. Picasso deed het ook; nu is het jouw beurt!

2023-10-31T15:47:04+01:00mei 26, 2022|Brainstormen|

10 essentials for gamestorming

Ergens rond 2010 raakte ik geïnspireerd door het boek 'Gamestorming. A playbook for innovators, rulebreakers and changemakers.' van Dave Gray, Sunny Brown en James Macanufo. De benadering van het creatieve proces als spel en het visualiseren van ideeën sprak me aan. De ideeën zijn vertaald naar een ingrediëntenlijst. Recentelijk kwam ik deze samenvatting tegen en besefte hoeveel houvast deze eenvoudige ingrediëntenlijst iemand die begint met het genereren van ideeën kan bieden. Opening and Closing. Dit concept is zo belangrijk voor

2022-04-18T08:00:25+02:00april 18, 2022|Brainstormen, Co-creatie|
Ga naar de bovenkant