Wat betekent UX eigenlijk?

UX (User Experience) design omvat alle facetten van de interactie van een eindgebruiker met een bedrijf, zijn producten en diensten. Het draait om het creëren van een ervaring die naadloos aansluit op de behoeften van de gebruiker, gekenmerkt door eenvoud en elegantie. Dit vereist een samenwerking van verschillende disciplines, zoals engineering, marketing, grafisch en industrieel ontwerp en interface-ontwerp.

Een effectieve gebruikerservaring gaat verder dan alleen een aantrekkelijke gebruikersinterface (UI). Het omvat ook aspecten als bruikbaarheid, waarbij gekeken wordt naar hoe gemakkelijk het is om met het systeem te werken en het te gebruiken.

Wat doet een UX designer?

Een UX designer richt zich op het bruikbaar, plezierig en toegankelijk maken van een product of dienst. Dit vereist inlevingsvermogen in zowel de gebruiker als de opdrachtgever, en kennis van psychologie is hierbij essentieel.

De taken van een UX designer variëren, maar omvatten gewoonlijk:

 • Het begrijpen van de gebruiker en het merk.
 • Het uitvoeren van gebruikersonderzoek.
 • Het analyseren van verzamelde gegevens.
 • Het ontwerpen, waaronder het uitwerken van sitemaps, wireframes en prototypes.
 • Het uitvoeren van gebruikerstesten.
 • Het presenteren van resultaten en ontwerpoplossingen.
 • Het implementeren van de oplossingen.

Wat is design thinking en hoe verhoudt zich dat tot een UX designer?

Design thinking, zoals geïntroduceerd door Tim Brown van IDEO, is een methodiek die de mindset en benadering van ontwerpers gebruikt om complexe problemen op te lossen. Dit proces is bijzonder relevant voor UX designers, omdat het nauw aansluit bij hun rol in het creëren van gebruiksvriendelijke en effectieve digitale producten en diensten.

Design thinking is a human-centered approach to innovation that draws from the designer’s toolkit to integrate the needs of people, the possibilities of technology, and the requirements for business success. —TIM BROWN, EXECUTIVE CHAIR OF IDEO

De drie fasen van design thinking – inspiratie, ideevorming en implementatie – vormen de ruggengraat van het UX designproces:

 1. Inspiratie: Deze fase gaat over het begrijpen van de behoeften en motivaties van gebruikers. Voor UX designers betekent dit diepgaand onderzoek doen naar de doelgroep. Ze observeren en interviewen gebruikers om hun problemen, behoeften en wensen te begrijpen.
 2. Ideevorming: In deze fase genereren teams creatieve oplossingen voor de geïdentificeerde problemen. Voor een UX designer houdt dit in dat ideeën worden omgezet in concrete ontwerpen. Dit kan variëren van het maken van schetsen tot het ontwikkelen van wireframes en prototypes.
 3. Implementatie: Dit is het stadium waarin ideeën worden omgezet in tastbare producten of diensten. UX designers werken nauw samen met ontwikkelaars en andere teamleden om ervoor te zorgen dat het eindproduct niet alleen technisch haalbaar is, maar ook trouw blijft aan de oorspronkelijke gebruikersgerichte visie.

Design thinking stimuleert UX designers om buiten de gebruikelijke grenzen te denken en gebruikers centraal te stellen in het ontwerpproces. Het moedigt een iteratieve aanpak aan, waarbij constant getest en aangepast wordt op basis van feedback van gebruikers. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct niet alleen voldoet aan de functionele vereisten, maar ook een positieve gebruikservaring biedt.

Samenvattend, design thinking is een kerncomponent van UX design. Het biedt een gestructureerd framework dat UX designers helpt om creatieve, gebruikersgerichte oplossingen te ontwikkelen, waardoor het eindproduct meer afgestemd is op de werkelijke behoeften en wensen van de gebruikers.

Welke vaardigheden heeft een UX designer nodig?

Een UX designer moet kunnen:

 • ‘Wilde’ ideeën bedenken.
 • Tijd investeren in het experimenteren en testen.
 • Bereid zijn om vroeg en vaak te falen.

Belangrijke eigenschappen zijn empathie, optimisme, iteratie, creativiteit en het omgaan met ambiguïteit. Het centraal stellen van de mens in elk ontwerpproces is cruciaal.

Een mensgerichte ontwerper weet dat zolang je gefocust blijft op de mensen voor wie je ontwerpt – en rechtstreeks naar hen luistert – je tot optimale oplossingen kunt komen die aan hun behoeften voldoen.

De Toekomstgerichte Rol van een UX Designer

In de snel evoluerende wereld van technologie en gebruikersbehoeften, speelt de UX designer een cruciale rol die verder gaat dan het huidige moment. Een essentieel aspect van hun werk is het anticiperen op toekomstige trends en technologieën. UX designers moeten behendig navigeren in een agile omgeving, waar aanpassingsvermogen en snelle respons op veranderende marktcondities sleutelcompetenties zijn. Ze worden uitgedaagd om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de gebruikerservaring continu verbeteren en verrijken.

Een ander belangrijk element in het werk van de UX designer is de focus op toegankelijkheid en inclusiviteit. Het ontwerp moet afgestemd zijn op een divers publiek, rekening houdend met verschillende behoeften en beperkingen van gebruikers. Dit vereist een diep begrip van de variëteit binnen de doelgroep en de ontwikkeling van ontwerpen die toegankelijk zijn voor iedereen. Dit aspect van empathie en sociaal bewustzijn benadrukt het belang van een UX designer in het creëren van producten en diensten die niet alleen functioneel en esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook inclusief en toegankelijk.

In deze dynamische rol moeten UX designers voortdurend hun vaardigheden en kennis bijwerken, inspelen op nieuwe ontwikkelingen, en innovatief denken om de grenzen van wat mogelijk is te verleggen. Deze toekomstgerichte benadering maakt hen tot onmisbare schakels in het vormgeven van gebruikservaringen die niet alleen voldoen aan de huidige eisen, maar ook klaar zijn voor de uitdagingen en kansen van morgen.

Bronnen en verder lezen