Wat doet een industrieel ontwerper

Als industrieel ontwerper bedenk en ontwerp je producten die het leven van veel mensen kan vereenvoudigen. Je denkt hierbij na over hoe je een nieuw product kan vereenvoudigen en vergemakkelijken. Of je bedenkt een totaal nieuw product waar nog nooit iemand aan gedacht heeft. Het nieuwe product moet er esthetisch uitzien, eenvoudig in gebruik zijn en een goede levensduur hebben. Je hebt dus kennis nodig over techniek en vormgeving maar ook over de mensen die het gaan gebruiken.

Welke vaardigheden heb je nodig

Als je wiskunde, filosofie, ondernemen, economie,  engels, kunst en cultuur leuke vakken vindt zit je al aardig in de richting. Elektronica leuk vinden is ook een pré. En natuurlijk moet je het leuk vinden om je te verdiepen in andere mensen.

Als je graag je eigen baas wordt is dit ook een zeer geschikt beroep. Je moet dan zeker zorgen dat je er goed in wordt en harder werken dan wie dan ook maar daar staat een heerlijke vrijheid tegenover.

Ik denk ook dat het een beroep in ontwikkeling is. Terwijl een industrieel ontwerper nu vooral uitgaat van massa productie is dat werkveld met de komst van de 3D printer zeker al verandert.

Wat heb je nodig

Je hebt een VWO diploma nodig met een natuur technisch profiel alhoewel er ook andere wegen mogelijk zijn. Wiskunde B is -dacht ik- verplicht.

Waar kun je het studeren

De invloed van een industrieel ontwerper

25 inspiring examples of industrial design

 

The history of Industrial Design

The history of Industrial Design