De wereld biedt een schat aan ongestructureerde data. Dankzij zoekmachines kunnen we hierin grasduinen. Maar langzamerhand hebben we de grenzen bereikt. Er zullen slimmere manieren moeten komen om deze chaos structureel te ordenen en te visualiseren. Wolfram Alpha heeft hiervoor een grote stap in de goede richting gezet. Let wel, het is geen zoekmachine. Het is een database gevuld met gegevens uit verschillende bronnen waarop dankzij de door Stephen Wolfram ontwikkelde ‘computational software’ Mathematica een soort ordening aangebracht kan worden in de beschikbare informatie. Daarnaast wordt alle data gevalideerd door mensen die kennis hebben over een bepaald vakgebied. Het is dus een pracht omgeving voor betrouwbaar feiten onderzoek.
Ik weet dankzij het intikken van ‘dutch language‘ dat ik de volgende keer dat ik Galgje speel met mijn zonen ik de n als tweede letter moet proberen.
characterfrequency.jpg
Grappig is:
boyvsgirl.jpg
Speel vooral zelf. Probeer eens steden te vergelijken, voedingswaarde op te zoeken, maten te converteren. Of kijk anders eens bij de voorbeelden.

Wolfram|Alpha in a Nutshell