Naast opensource software is er nu ook OpenCourseWare, een initiatief van verschillende universiteiten en gerelateerde organisaties over de gehele wereld om les materiaal online te delen. Ze willen hiermee het onderwijs op een hoger niveau brengen en mensen een kans geven om zich te ontwikkelen.

An OpenCourseWare is a free and open digital publication of high quality educational materials, organized as courses. The OpenCourseWare Consortium is a collaboration of more than 100 higher education institutions and associated organizations from around the world creating a broad and deep body of open educational content using a shared model. The mission of the OpenCourseWare Consortium is to advance education and empower people worldwide through opencourseware.

Net zoals bij de opensource beweging zal het even zijn tijd nodig hebben om volwassen te worden maar het intitiatief past goed in het huidige tijdsbeeld van het delen van informatie.
De ontsluiting van het materiaal is denk ik nog een aandachtspunt. Nu kan er alleen nog op vrije tekst gezocht worden of via de naam van een universiteit gebladerd worden. Waarschijnlijk komt dit omdat het materiaal nog op servers van de verschillende deelnemende organisaties staat. De zoekmogelijkheid van deze site werkt dan ook door alle sites gelijktijdig te doorzoeken.
Ze zouden eens kunnen kijken naar het model wat achter het delen van software zit. Er zijn sites zoals http://sourceforge.net/ die mensen faciliteren om software te delen. Hier zie je bijvoorbeeld direct welke software het populairst is of het meest wordt gedownload.