AmsterdamLivingTomorrowgebouw.jpg
We hebben met een groep studenten een fantastische rondleiding gekregen door het gebouw van Living Tomorrow in Amsterdam. Langs een tentoonstelling over het wonen en werken in de nabije toekomst. Het eerste wat in het oog springt is het door UN Studio (Ben Berkel) ontworpen futuristisch gebouw. In de hal van het imposante gebouw staat een enorme speeltafel, onderdeel van de tentoonstelling Creative Minds. Daar start ook de rondleiding. We worden al wandelend langs voordeur, door hal, leefkeuken, werkkamer, woonkamer en kantoor ondergedompelt in informatie over sociale, economische en technische ontwikkelingen (PDF). Innovatieve diensten en produkten suizen ons om de oren. Woorden als mediacenter, virtuele werkomgeving, mobile ticketing (PDF), spraaktechnologie, biometrie (PDF), domotica (PDF), zonnecel-brandstofcel-elektromotor (PDF) vliegen ons rond de oren.
AmsterdamLivingTomorrowkeukenvoorHR.jpg
De koelkast registreert zijn eigen voorraad, de wasmachine geeft een signaal als er een rode sok tussen de witte was zit, licht verandert mee, fluctueert, past zich aan aan de omgeving, de spiegel in de badkamer helpt de kinderen bij tandenpoetsen, geeft informatie over files en nieuws. Het huis kan meegroeien met een familie, van kinderloos, tot gezin, tot meer zorg behoevende oudere.
AmsterdamLivingTomorrowkantoor.jpg
Het kantoor toont nieuwe concepten op het gebied van kantoormeubelen. Virtuele werkomgevingen worden gedemonstreerd aan de hand van een groot scherm die tegelijkertijd beamer, computerscherm en whiteboard in één is. Er staat een conceptule bespreektafel die de moodswings van mensen aan kan tonen. Het is een indrukwekkende rondleiding. Sommige technologieën worden al deels toegepast zoals interactieve televisie. Sommigen zullen in het komende decennia het domein van de consument binnendringen. Met plezier zal ik deze nieuwe mogelijkheden gaan benutten. En met aandacht zal ik het volgen. Als ik weer buiten ben spelen een paar trefwoorden door mijn hoofd. Milieu, privacy, gebruikersgemak, tijdsbesparing, media-educatie, ubiquitous computing, ambient intelligence, social user interfaces, digital environments en virtuele organisaties. Genoeg geprikkeld om verder te zoeken.

Links en gerelateerde informatie