Het open document formaat bij kantoorapplicaties is door ISO officieel erkend en kan gezien worden als daadkrachtige tegenhanger voor Office.
Het komt erop neer dat een document opgemaakt binnen de ene applicatie eenvoudig gelezen kan worden door een andere kantoorapplicatie. Informatie opgeslagen in het Opendocument formaat kan eenvoudig uitgewisseld worden. Documenten zijn -in tegenstelling tot Microsoft Office bestanden- niet afhankelijk van de applicatie waarin ze opgemaakt zijn. De informatie kan vrij gedistribueerd worden. Een ander voordeel is dat Opendocument niet gepatenteerd is wat betekent dat andere software ontwikkelaars er vrij gebruik van mogen maken.
Gerelateerde links:
ISO/IEC 26300:2006 | Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0
Gratis Office pakket van OpenOffice.org
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument