Op woensdag 2 november 2011 werd door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een uniek evenement georganiseerd rond het 25-jarig bestaan van Mijksenaar bv. Op deze middag werden twee bijzondere initiatieven gevierd:

  • Overdracht van de kaarten uit de grafische collectie van de Stichting Paul Mijksenaar
  • Uitreiking van de Paul Mijksenaar Design for Function Award 2011

Een korte impressie:

For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Mijksenaar 25 jaar functioneel ontwerpen from Mijksenaar on Vimeo.

Paul Mijksenaar (1944) is een Nederlandse ontwerper van visuele informatie, in 1986 oprichter en sindsdien directeur van het information design consultancybureau Mijksenaar, en van 1992 tot 2007 professor Vormgeving Visuele Informatie aan de TU Delft faculteit Industrieel Ontwerpen.

Mijksenaar is gespecialiseerd in het ontwerp van complexe informatie interfaces, zoals bewegwijzeringssystemen voor luchthavens en stations. Hij schreef en illustreerde meerdere boeken, waaronder: Visual Function: A Brief Introduction to Information Design, Princeton Architectural Press 1997, en Open Here: The Art of Visual Instruction, met Piet Westendorp, Thames and Hudson 1999. Hij werkte ook mee aan de door Steven Spielberg geregisseerde film The Terminal uit 2004.

Hij is de ontwerper van de richtingsborden die al enige jaren (en nu, peildatum 2007) op Schiphol worden gebruikt. Opmerkelijk details: belangrijke benamingen worden weer met een hoofdletter geschreven (na jarenlang met een ‘kleine’ letter), en de pieren A en B bestaan niet meer op Schiphol sinds Mijksenaar zijn ontwerp invoerde. De reden was dat deze letters, uitgesproken in het Nederlands, verwarring veroorzaakten met de Engelse uitspraak ervan die geïnterpreteerd kan worden als E en D.

Mijksenaar schreef enige malen (in ongeveer 2005) in het M Magazine van het NRC Handelsblad over veel voorkomende problemen in het dagelijks gebruik van de meest uiteenlopende dingen van verkeersbord tot deurkruk in zijn column ‘Mijks Repairshop’, waar hij eveneens de oplossing voor het probleem aandroeg.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Mijksenaar

Gerelateerde informatie