Als student psychologie stond ik voor de uitdaging om informatie effectief te beheren en te onthouden. Het traditionele notities maken nam veel tijd in beslag en leek niet erg efficiënt, en mijn geheugen leek als vijftiger toch echt minder effectief dan voorheen.

De zoektocht naar een oplossing

En daarom ging ik op zoek naar een oplossing. In mijn zoektocht naar een potentiële oplossing voor mijn falende geheugen was daar de ontdekking van het werk van Niklas Luhmann. Hij ontwikkelde voor zichzelf een innovatief systeem van handgeschreven kaartjes, waarbij elke kaart met andere kaarten wordt verbonden via codes. Hierdoor creëerde hij een uitgebreid kennisarchief dat de basis vormde voor talloze publicaties over uiteenlopende onderwerpen. Dit systeem, de Zettelkasten methode, is verrassend eenvoudig en draait om beknopte notities op kaartjes, onderling verbonden door cijfers en letters. Daarnaast organiseert hij notities in categorieën en voorziet ze van labels.

Geschikte software: Obsidian

Ik besefte de waarde van deze methode en tijdens mijn zoektocht naar geschikte software die mijn informatie ‘open’ houdt (wat betekent dat het niet afhankelijk is van de software waarin het is ontwikkeld) en in staat is om de Zettelkasten-methode te vereenvoudigen, heb ik verschillende opties onderzocht, zoals Notion, Apple Notes en EverNote. Helaas voldeed geen van deze opties aan mijn behoeften, totdat ik Obsidian ontdekte! Obsidian bleek en blijkt nog steeds een ideale oplossing te zijn, omdat het notities opslaat in mark-down formaat en de mogelijkheid biedt om de notities op bestandsniveau te beheren.

Wat kan ik nu?

Dankzij Obsidian kan ik notities moeiteloos aan elkaar koppelen, een uitgebreide glossary opbouwen waarvan termen breed gekoppeld zijn, bestaande notities voortdurend herzien, informatie snel doorzoeken, oude en nieuwe kennis met elkaar verbinden, en met behulp van tags en aliases geïsoleerde kennisgebieden creëren die via links met elkaar worden verbonden. Bovendien hanteer ik een gestructureerde mappenstructuur om alle informatie te organiseren op module-niveau zoals gehanteerd door de Open Universiteit. De software, kortom, biedt interne koppelingen, ondersteunt Markdown-opmaak, heeft krachtige zoek- en filterfuncties, visualisatie mogelijkheden, en een flexibele mappenstructuur.

Obsidian + Zettelkasten = …

Het resultaat van deze combinatie, Obsidian en de Zettelkasten-methode, is een indrukwekkend archief dat mijn studie en geheugenvermogen aanzienlijk verbetert. Dankzij geavanceerde zoek- en filterfuncties vind ik moeiteloos informatie voor tentamens en projecten. Ik beschik over een extern kennisarchief en een effectief hulpmiddel om informatie te beheren en beter te onthouden.

Zelf doen?

Mocht je geïnteresseerd zijn in het toepassen van deze aanpak, volg dan de onderstaande stappen om Obsidian te installeren en begin met het toepassen van de principes van slim noteren volgens de Zettelkasten-methode. Hiermee kun je je manier van kennis verwerken verbeteren, je begrip verdiepen en je retentievermogen vergroten, en dat allemaal met behulp van deze innovatieve notitie-applicatie.

En het boek van Sönke Ahrens is een aanrader, het maakt de methode duidelijker.

De Zettelkasten-methode binnen Obsidian

door Edmund Gröpl

Hoe de Zettelkaste methode toe te passen binnen Obsidian

Stappenplan

  1. Download en installeer Obsidian. Het is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen, wat betekent dat je het kunt gebruiken op jouw favoriete apparaat.
  2. Verdiep je in de principes van smart notetaking. Sönke Ahrens heeft de Zettelkaste-methode van Niklas Luhmann ontrafeld en daar een mooi boek over geschreven: Smart noteteaking. Begrijp hoe actieve betrokkenheid, verbondenheid en herziening een cruciale rol spelen in het leerproces.
  3. Start met het maken van notities volgens de smart notetaking-methode binnen Obsidian.
  4. Verbind en visualiseer! Maak gebruik van Obsidian’s mogelijkheden om notities met elkaar te verbinden, grafisch weer te geven en informatie visueel te begrijpen. Dit zal je helpen complexe psychologische concepten te doorgronden.
  5. Regelmatige herziening: zorg ervoor dat je je notities regelmatig herziet en herhaalt. Obsidian maakt het gemakkelijk om eenvoudig bij je oudere notities te komen, waardoor je je kennis beter consolideert.

Gerelateerd