Met Prezi kun je een visuele kaart maken die opgebouwd is uit bijvoorbeeld woorden, afbeeldingen, links en video waarbij je tijdens je presentatie kunt in- en uitzoomen. De volledig in Flash gebouwde online applicatie doorbreekt hiermee het traditionele patroon van de lineaire dia-dia presentaties. Denk eens aan de mogelijkheden die je hebt wanneer je mindmaps, tijdslijnen, plattegronden, informatie architecturen of infographics als rode draad voor je presentaties kunt gebruiken. Doordat ze conceptueel het idee van lineair presenteren hebben losgelaten zijn er ineens veel meer mogelijkheden om op een meer visuelere breingerelateerde manier te presenteren. Vergelijk dit maar eens met pptPlex, een Microsoft Office Labs project die claimt dezelfde functionaliteit naar PowerPoint te brengen.
Een aandachtspunt is dat de presentaties op de server van Prezi worden gezet en online te gebruiken zijn. Alleen de Pro lincentie biedt de mogelijkheid om ook offline te gebruiken.