Welke relatie is er tussen wijnvariëteiten en smaak componenten? Carl Tashian heeft een visualisatie gemaakt die de kracht van deze relaties weergeeft. Hij heeft verschillende smaak en aroma omschrijvende woorden verzameld uit 5000 wijnproefnotities die tussen 1995 en 2000 zijn gepubliceerd in een vooraanstaand Australisch wijnmagazine.

all-reds

De visualisatie is gemaakt in het kader van een studentenopdracht ‘VISUALIZING THE FIVE SENSES‘ voor de TISCH School of Arts. Ik vraag me af of deze informatie enige meerwaarde heeft voor de wijnproever. Juist de nuance tussen de verschillende smaken en geuren maken wijnen interessant. De relatie druivenras, locatie en smaak zou een veel logischere combinatie zijn geweest. Het gebruikersgemak is slecht. Woorden lezen op een cirkel is niet prettig.