Zowel de Financial Times als het NRC hebben een interactieve kaart die de economische crisis in Europa in beeld brengt ontwikkeld. Beide gebruiken ze voor de data een verschillende bron waardoor cijfers niet gelijk zijn.
ft_europeaneconomicforecast.jpg
De FT heeft een duidelijk them met een ‘economic forecast’. Ze gebruiken de beeldtaal die hoort bij weerkaarten. De gebruikte datasets zijn tijd en bruto nationaal inkomen (een veelgebruikte maat voor de omvang van een economie).
Doordat de iconen net iets anders betekenen dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn is het lastig interpreteren wat nu precies bedoeld wordt met de iconen. De legenda is een onmisbaar element. Een overzicht over lange periode is niet op te roepen.
nrc_economischecrisisEU.jpg
Het NRC biedt beduidend meer gegevens aan. Heeft naast een datakaart ook diagrammen om ontwikkelingen zichtbaar te maken. Het is niet direct duidelijk welke onderdelen klikbaar zijn. Doordat ze werken met verschillende basis vormen kunnen we hier wel verschillende jaren vergelijken.
Toch is het jammer dat er, naast de datakaart, niet gekozen is voor een tijdreeks die staatsschuld, economische groei, werkloosheid en begrotingstekort in één keer zichtbaar had gemaakt. Die had een beter overzicht van de economische ontwikkelingen in de Europese Unie kunnen geven dan nu het geval is.