Het animeren en visualiseren van informatie is steeds meer een gemeengoed. Vooral bij dagbladen. Was het vroeger de NY Times die verklarende visualisaties liet zien, tegenwoordig verrast vooral El Pais. Neem bijvoorbeeld het succes van de olympisch zwemmer Michael Phelps’s. Beide kranten laten met behulp van geanimeerde of interactive visualisaties zien welke gebruikte technieken bijgedragen hebben tot het succes van Phelps.
De NY Times verbeeld lineair wat de presentratrice verteld en legt in gesproken woord uit waarom hij de beste zwemmer op dit moment is. Ze laten achter elkaar de vier verschillende zwemslagen de revue passeren. Het is vooral de presentatrice die het verhaal verteld, de beelden zijn ondersteunend. Klik hier voor ‘An Exquisite Technique’.
An Exquisite Technique - Interactive Graphic - NYTimes.com.jpg


An Exquisite Technique - Interactive Graphic - NYTimes.com-1.jpg
An Exquisite Technique - Interactive Graphic - NYTimes.com-2.jpg
An Exquisite Technique - Interactive Graphic - NYTimes.com-3.jpg
El País daarentegen gebruikt niet het gesproken woord, geeft alle informatie visueel weer en heeft meerdere lagen van informatie. Er zijn 3 redenen waarom hun visualisatie meer informatie op een overzichtelijkere manier in beeld brengt.
1. Ze maken slim gebruik van een bestaande bronnen. Bijvoorbeeld van een filmpje op You Tube waarover ze tekst geplaatst hebben. Er zit geen vertaalslag tussen het daadwerkelijke film (beeld) en dat wat ze willen vertellen (de tekst).
deslag.jpg
2. Ze brengen ordening aan in de informatie. Enerzijds de zwemtechniek (de dolfijnslag, de lengte van de slag en de fysieke weerstand) anderzijds de feiten, de medailles en de concurrentie).
delengtevandeslag.jpg
3. Ze brengen alles helder in beeld. Het onderdeel fysieke weerstand wordt helder in beeld gebracht door geanimeerde iconen die gekoppeld zijn aan een daadwerkelijke zwemwedstrijd. De iconen krijgen hierdoor context. Ook doordat ze deze vergelijken met zijn concurrent wordt het levendige informatie.
lichamelijk.jpg
Oorzaak en gevolg worden helder in beeld gebracht. Extra informatie verstoppen ze onder de overige tabbladen en gaat over alle gewonnen medailles sinds 2001,
medailles.jpg
over de feiten,
feiten.jpg
en over zijn grootste concurrent.
Kortom een informatierijke visualisatie! Klik hier voor ‘El mejor nadador de la historia‘ (De beste zwemmer uit de historie).
Meer visualisaties van El País kun je vinden in de categorie Gráficos El País.