De eerst keer dat ik over Processing hoorde was toen ik de data visualisatie “De vergeten kade” van Marieke Brommersma tegenkwam die de drugsoverlast in een bepaald gebied in Amsterdam in beeld moest brengen. Het zag er visueel aantrekkelijk uit en ik was nieuwsgierig hoe ze dat bereikt had.
Adam.jpeg
Processing is de door Ben Fry en Casey Reas ontwikkelde, open-source op Java gebaseerde, programmeertaal. Het kan gebruikt worden om op een visuele manier de grondbeginselen van het programmeren onder de knie te krijgen en is vooral bedoeld om interactieve afbeeldingen, animaties mee te ontwikkelen. Om die reden zie dat het in toenemende mate gebruikt wordt voor data visualisaties.
Een mooi voorbeeld komt van Kars Alfrink, een freelance interactie ontwerper, laat stap voor stap in een blogartikel zien hoe hij met behulp van onder andere Processing een interactieve kaart met reistijden ontwikkeld.
2761843373_343812a73d.jpg
Meer voorbeelden van wat met Processing mogelijk is kun je vinden op de tentoonstellingspagina of op de projectpagina van Ben Fry.