De visualisatie, Code_swarm genoemd, toont een overzicht van de bijdragen van verschillende personen aan de ontwikkeling van software door de tijd heen. Een bijdrage is wanneer een persoon een verandering aanbrengt in de code of in een document en deze toevoegt aan de centrale bewaarplaats. Zowel ontwikkelaars als documenten worden als bewegende objecten weergegeven. Zodra een ontwikkelaar een document bewerkt licht het op en verschuift naar de ontwikkelaar. De document zijn kleurgecodeerd, afhankelijk van of het code is of gewoon tekst. Wanneer gedurende een langere periode documenten niet wijzigen of ontwikkelaars geen bijdrage leveren vervagen ze naar de achtergrond. Een histogram onderaan laat zien wat er eerder is gebeurd.
Het project is ontwikkeld door Michael Ogawa met behulp van de prgrammeertaal Processing. De broncode is opensource en is te vinden op http://code.google.com/p/codeswarm.
De meest toegankelijke visualisatie is die van Guido van Rossum met betrekking tot de ontwikkeling van Python.
code_swarm - Python on Vimeo.jpg code_swarm - Python on Vimeo-2.jpg code_swarm - Python on Vimeo-1.jpg

code_swarm – Python from Michael Ogawa on Vimeo.
Meer informatie kun je vinden op de projectpagina.
* Organic information visualization, coined by Ben Fry, is a different approach to information visualization. It eschews traditional data confinement in space and lets the elements play together in freeform and unpredictable ways.