De laatste tijd vallen de financiële instellingen met bosjes om. Het valt me op dat er in het nieuws veel over geschreven en gepraat wordt maar weinig gevisualiseerd. Toch kan een goede visualisatie veel verduidelijken.


De BBC heeft op ‘The downturn in facts and figures‘ (8 aug. 2008) een paar simpele en zeer verhelderende visualisaties geplaatst. Ik heb er eentje met als thema ‘Toekomstige economische groei’ overgenomen:
slide1.gif
Het is een eenvoudige grafiek waarvan het element ’tijd’ nogal verwarrend wordt gebruikt op de x-as en in de gekleurde lijnen.
De NewYork Times heeft als onderwerp ‘Het jaar van de enorme verliezen’ en heeft hierbij gekozen voor een treemap (Peter, bedankt voor de tip!) als visualisatie optie. Ze wil de kapitaalvernietiging onder Amerikaanse banken zichtbaar te maken. Een treemap is natuurlijk uitermate geschikt om binnen een kader een hiërarchische structuur zichtbaar te maken, om patronen in data zichtbaar te maken (‘Visualisatie opties‘, ‘Treemaps, een manier om patronen zichtbaar te maken‘). De verhouding aandeel van de financiële markt in de totale aandelenmarkt wordt goed zichtbaar.
A Year of Heavy Losses - Interactive Graphic - NYTimes.com-2.jpg
De totale kapitaalvernietiging en de teloorgang van de amerikaanse banken wordt echter tekort gedaan.
A Year of Heavy Losses - Interactive Graphic - NYTimes.com.jpg
A Year of Heavy Losses - Interactive Graphic - NYTimes.com-1.jpg
Hier hadden ze bijvoorbeeld voor een tijdslijn, een lijngrafiek of een stapeldiagram kunnen kiezen. Je kunt dan veel beter ontwikkelingen door de tijd heen zichtbaar maken. Wel goed zichtbaar is de inkrimping van de verschillende bankaire instellingen.
Ik heb er een op de site van CNN gevonden die de sterk gekelderde huizenprijzen als onderwerp heeft. Hoe mooi zou het zijn wanneer dit een interactive grafiek zou zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld de economische groei, de werkeloosheid of de stijgende consumentenprijzen zodat er mogelijke afhankelijkheden zichtbaar zouden kunnen worden. Nog mooier wanneer ook de mogelijke ontwikkelingen in de toekomst in beeld gebracht kunnen worden.
aUSOzd-792004.jpg