©1994

Ergens in 1994 werkte ik bij Schoep & van der Toorn, Communicatie consultants in Amsterdam en ik miste uitdaging. Het was een pracht bedrijf met pracht mensen en een gave cultuur maar ik wilde graag verder. Na een vuistdikke map vol formulieren voor KPMG ontworpen te hebben en de krenten in de pap als junior aan mijn neus voorbij te zien gaan kreeg het idee steeds meer vorm. Zonder hypotheek of kinderen was ik volledig vrij in de richting die ik op wilde. Zo kwam het dat ik begin 1994 spaarde voor een eigen computer en tegen het einde van dat jaar had ik de benodigde fl.10.000,- bij elkaar. Mijn eerste Apple computer was een feit en hoog tijd want zij verdienden een nieuw iemand.

Mijn vingeroefening bestond uit het bedenken van een eigen project wat gebruikt zou kunnen worden als uithangbord voor mijn nog op te richten eigen bedrijf en het idee voor een conceptueel lettertype werd geboren.

Nu ik wederom een nieuw pad in sla en grasduinde door mijn verleden kwam ik dit lettertype tegen. Het prikkelde direct! De mogelijkheden zijn ongekend en het spelen met deze letters is als het bouwen van een concept. Leuk en energie gevend…

De Linoschnitt…

…is een door mij ontworpen lettertype. Het begon—heel ambachtelijk— met een stuk linoleum. De letters van het alfabet gutste ik uit en van iedere letter werd een afdruk gemaak. Deze afdrukken werden gedigitaliseerd. Met behulp van Fontographer (met dank aan Demon.cx!) werden ze vervolgens omgezet naar een digitaal font.

De Linoschnitt bestaat uit kapitalen, onderkast, cijfers en 3 bijzondere tekens: ®© ™. De spatiëring is tenenkrommend en non-existent wat het spelen ermee veel leuker maakt.