Recently in Applicaties Category

...pas dan kan er nieuwe informatie ontstaan. Wat ontstaan is als een hobbyproject van drie piloten om hun eigen vluchten te registreren is uitgegroeid tot een professioneel platform voor piloten. Door het combineren en visualiseren van vrij beschikbare commerciële vluchtgegevens zijn alle vliegbewegingen op een kaart te volgen.

flightaware.jpg

FlightAware. Live Flight Tracking.
• Ars Technica: Monster mashup: mapping every plane in the air, Nate Anderson, 27 mei 2009

OECDregionalstatistics.jpg

URL: http://stats.oecd.org/OECDregionalstatistics/

De OECD, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, heeft haar online data-visualisatie platform vernieuwd. Je kunt er bestaande economische data filteren en op verschillende manieren (interactieve kaart, scatterplot, geanimeerde tijdslijn, parallelle geografische panelen) visualiseren. Ook kun je je eigen datasets uploaden waardoor patronen zichtbaar worden.

De doelstelling van de eXplorer is om belangrijke regionale patronen en trends zichtbaar te maken.

Meer informatie:
• OECD: Regional Statistics and Indicators
OECD launches new OECD eXplorer: web-tool for analysing regional statistics

Gerelateerde informatie:
• Latebytes: Nieuwe manieren om globale statistische data te presenteren
• Latebytes: Intelligente legenda's

Een grafiek kan relaties tussen voorwerpen in beeld brengen. Het kan een verzameling knopen en lijnen die paren verbinden in beeld brengen. Een voorbeeld:
333px-6n-graf.svg.png

Deze manier wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het in beeld brengen van sociale netwerken, bij het schetsen van elektrische schema's en in de cartografie. Je kunt hiermee ook database modellen in kaart brengen. We zetten bijvoorbeeld Django modellen met behulp van Python om naar Graphviz DOT files. GraphViz (= Graph Visualization Software) is [simpel gesteld] de software die gebruikt maakt van de DOT taal om wiskundige berekeningen te visualiseren.

Het brengt de onderliggende relaties prachtig in beeld:
DjangoGraphViz.png

Meer informatie:
~ Converting Django models into Graphviz DOT files
~ Graphviz - Graph Visualization Software
~ Django extensie: GraphModels

De eerst keer dat ik over Processing hoorde was toen ik de data visualisatie "De vergeten kade" van Marieke Brommersma tegenkwam die de drugsoverlast in een bepaald gebied in Amsterdam in beeld moest brengen. Het zag er visueel aantrekkelijk uit en ik was nieuwsgierig hoe ze dat bereikt had.

Adam.jpeg

Processing is de door Ben Fry en Casey Reas ontwikkelde, open-source op Java gebaseerde, programmeertaal. Het kan gebruikt worden om op een visuele manier de grondbeginselen van het programmeren onder de knie te krijgen en is vooral bedoeld om interactieve afbeeldingen, animaties mee te ontwikkelen. Om die reden zie dat het in toenemende mate gebruikt wordt voor data visualisaties.

Een mooi voorbeeld komt van Kars Alfrink, een freelance interactie ontwerper, laat stap voor stap in een blogartikel zien hoe hij met behulp van onder andere Processing een interactieve kaart met reistijden ontwikkeld.

2761843373_343812a73d.jpg

Meer voorbeelden van wat met Processing mogelijk is kun je vinden op de tentoonstellingspagina of op de projectpagina van Ben Fry.

iTunes-2.png De dagelijkse doses informatie die we voorgeschoteld krijgen neemt nog steeds toe. Het gevolg hiervan is dat we steeds meer willen onthouden. Gereedschappen zoals de personal digital assistant (PDA) die ons daar bij kunnen ondersteunen vinden dan ook gretig hun weg op de markt. Een van de eerst was de Psion Organiser, iets later kreeg je de Apple Newton en de Palm Pilot. In 2007 kwamen daar de Apple iPhone en de iPod touch bij. Afgelopen maadag 9 juni was de keynote speech van Steve Jobs waarin de iPhone 3G geïntroduceerd werd. En vol bewondering heb ik gekeken naar de applicaties ontwikkeld door derden voor dit apparaat. Mark Williams van Modality presenteerden er bijvoorbeeld Netter's Anatomy voor de iPhone, een atlas van de menselijke anatomy in zakformaat.

Een grote hoeveelheid informatie wordt geordend, overzichtelijk en met prachtige medische illustraties aangeboden voor interactieve weergave op een wanna-have platform met touchscreen. Het omzetten van informatie naar kennis, het uit je hoofd leren van alle onderdelen van het menselijk lichaam moet zo toch veel leuker zijn. Je kunt leren terwijl je op de trein wacht, gewoon van je telefoon.

watwaswaarNl_Page_1.png

In het Parool van afgelopen zaterdag werd in een klein bericht een nieuwe webapplicatie genoemd waar je historische informatie over elke plek in Nederland kunt vinden. Of zoals ze zelf zeggen:

Speur naar historische kaarten of foto's van bijvoorbeeld je eigen leefomgeving. WatWasWaar.nl geeft snel en overzichtelijk toegang tot een groot aantal, soms unieke collecties, van Nederlandse erfgoedinstellingen. Het materiaal is zeer divers, overal anders en wordt continu aangevuld.

Toch leuk om te weten dat de grond onder ons kantoor in de Beurs van Berlage twee eeuwen geleden nog water was. De consequenties van bouwen op deze basis zijn nog steeds zichtbaar door dynamische scheurstructuren op onze muren...

WatWasWaar-1.png

VisNetw.png

Op uitnodiging van Yuri Engelhardt (Yuri, thanks, I really appreciated it) zijn Paul en ik gisteren naar de Waag gegaan om de zeven interactieve projecten te bekijken die ontwikkeld zijn door de multidisciplinaire teams van de UvA en de MAHKU. Elk vijfkoppig team bestaat uit drie technisch ontwikkelaars (UvA), twee media analisten (Uva) en een grafisch ontwerper (MAHKU).

Na een introductie van Waag Society en Media Gilde passeerden de zeven projecten in korte presentaties de revue:

  1. Vriendjespolitiek.net waar je door middel van je Hyves profiel kunt kijken welke politieke partijen het beste bij je passen.
  2. MatchMaker waarbij de persoonlijke profielen gepubliceerd binnen het sociale netwerk Hyves gematched worden naar overeenkomst interesses.
  3. Data Body die door visualisaties mensen bewust willen maken van hun gepubliceerde profielen door deze te vergelijken met andere profielen. Dankzij Data Body kun je vaststellen in hoeverre jou profiel op MySpace afwijkend is van de statistische massa.
  4. LoOSN combineert met behulp van data verkregen via Alexa een wereldkaart, wereldtalen en de verschillende sociale netwerken. In de applicatie krijg je bijvoorbeeld te zien welke talen in welke landen gesproken worden, in welke sociale netwerken deze talen gesproken worden.
  5. Friendscape haalt de data uit Hyves en presenteert gedeelde foto's op een 3D grid waarbij op de ene as de namen zijn uitgezet, op de andere de maanden. Foto's zijn gestapeld op de kruisingen van de x- en de ij-as. Hoe hoger een stapel hoe meer foto's.
  6. Kaboom die een alternatieve manier (op kleur of op tags) biedt om visueel door de afbeeldingen te browsen. Dit project deed me denken aan IBM's experimentele Query By Image Content (QBIC) zoektechnologie. Kaboom maakt een histogram van een plaatje en vergelijkt dit met het histogram van andere plaatjes om zo te kunnen matchen.
  7. En als laatste A tags life die trends in beeld brengt door het koppelen van geplaatste Flickr foto's aan bekeken Flickr foto's.

Meer informatie over de projecten is te lezen op de site van Masters of Media.

Het waren zeven vlotte presentaties van young professionals in een warm Theatrum Anatomicum en dit artikel doet ze zeker te kort. Een ding is zeker, het combineren van de verschillende specialisaties heeft tot een hele mooie synergie geleid.

Betrokken opleidingen

Gerelateerde informatie

Februari 2006 heeft Hans Rosling tijdens TED talks laten zien dat data uit verschillende bronnen gekoppeld zou kunnen worden aan visualisaties. Een belangrijk onderdeel de mogelijkheid tot zoeken niet achterwege latend. Samen met zijn zoon Ola Rosling en schoondochter Anna Rosling Rönnlund ontwikkelde hij onder de naam Trendalyzer software die internationale statistieken omzet in bewegende, interactieve en plezierige grafieken. Het doel was om begrip te kweken bij het grote publiek. En het inzicht in de wereldproblematiek te vergroten door het aanbieden van vrij toegankelijke openbare statistieken. In zijn lezingen gebruikt hij deze grafiek 'Gapminder' om wereldontwikkeling te visualiseren.

Archief

Over dit archief

Deze pagina is het archief met recente berichten uit de Applicaties categorie.

Historie is de volgende categorie.

Lees recente content in de linker kolom of blader door het archief om alle content te vinden.

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Amsterdam, statistisch bekeken. Make your own badge here.
Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Powered by Movable Type 4.21-en