Subscribe to this blog's feed
ATOM | RSS
[What is this?]
Written by Nique Sanders | Webtic Internet Consultancy
Powered by
Movable Type 4.1
Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Performancing

Main

November 6, 2007

Elastische lijsten

Het overzichtelijk kunnen doorbladeren van veelzijdige datasstructuren is een aardige uitdaging. Moritz Stefaner heeft zijn oplossing - een 'elastische lijst' - online gezet.

20071106.jpg

Als basisdata hebben ze alle nobelprijswinnaars tussen 1901 en 2004 zoals opgenomen in de database van de Flamenco facet browser. Je kunt filteren op jaar, geslacht, land, decennium of jaar. En mocht er geen selectie mogelijk zijn dan presenteert de applicatie de meest in de buurt liggende data.

Online demo >
Een korte uitleg over Elastic lists >

De demo is gemaakt in Adobe Flash.

September 13, 2007

De ontsluiting van informatie

Eén van de modules aangeboden binnen het MIM handelt over het indelen van documenten aan de hand van woordsystemen. In het kort krijg je informatie over thesauri en trefwoordsystemen. Onderwerpen die aan bod komen zijn:
1. Een eenvoudige thesaurus samenstellen (conform ISO-norm 2788)
2. Niet al te specialistische informatie (zowel tekst als beeld) met behulp van thesaurustermen toegankelijk maken (indexeren)
3. Niet al te specialistische informatie (zowel tekst als beeld) vinden met behulp van thesaurustermen (postcoördinatief)
4. De functionaliteit benoemen van een geautomatiseerd information retrieval systeem, waarin het mogelijk is op adequate wijze m.b.v. een thesaurus te zoeken
5. Een inhoudsanalyse maken van documentaire informatie
6. Aangeven in welke gevallen het nuttig is om onderwerpsontsluiting toe te passen op
basis van losse woorden uit een beschrijving en in welke gevallen het nuttig is bij de
onderwerpsontsluiting gebruik te maken van een gecontroleerde informatietaal

Voor een enkele student die er mogelijk houvast aan heeft hierbij mijn schrijfselen voor de module D021 Ontsluiting 2 (PDF, 20 pagina's A4, 164Kb).

Literatuur: Woordsystemen: theorie en praktijk van thesauri en trefwoordsystemen.

Wil je weten of het in een bibliotheek vlak bij jou in de buurt staat en uitgeleend kan worden ga dan naar worldcat.org en vul je postcode in.

Een visuele browser

grid.png

Visueel winkelen bij Amazon of visueel grasduinen in de database van Flickr is een hele leuke manier van door informatie 'bladeren'. oSkope visual search heeft een online applicatie ontwikkeld waarin afbeeldingen op een 'grid', 'pile', 'stack', 'list' of 'graph' getoond kunnen worden. Persoonlijke favorieten sla je op in een eigen folder. Binnen de graph weergave worden bijvoorbeeld boeken gesorteerd op 'salesrank' of 'price'.

grdaph.png

oSkope visual search

January 29, 2007

De kijkbewegingen van een gebruiker

eye06.gif

Usability nieuws heeft een artikel geschreven over de kijkbewegingen en het kijkgedrag van gebruikers tijdens zoeken of browsen door een e-commerce website. Hun resultaten laten zien dat gebruikers een redelijk algemeen pad volgen als afbeeldingen bekijken en een meer willekeurig pad als ze deze doorzoeken. Ook blijkt dat gebruikers het al eerder door Nielsen ontdekte F-patroon volgen bij het bladeren of doorzoeken van (grotendeels) tekstpagina's.

Eye Gaze Patterns while Searching vs. Browsing a Website, Sav Shrestha & Kelsi Lenz, Usability News January 9, 2007
F-Shaped Pattern For Reading Web Content, Jakob Nielsen's Alertbox, April 17, 2006

October 9, 2006

Informatie recyclen

Door bestaande informatie (simpele pictogrammen) op een verrassende en creatieve manier te ordenen en binnen een nieuwe contect te plaatsen hebben de makers van onderstaand filmpje nieuwe informatie (een verhaal over het reizen per vliegtuig) gecreeërd.