Vijf mogelijkheden tot het ordenen van informatie

Zijn naam duikt op op de meest onverwachte momenten. Als mede-initiatiefnemer van Ted [1], auteur [2], vormgever, bedenker van de term 'informatie architect'. en als architect.

Ik hoorde, als beginnend vormgever, voor het eerst over Richard Saul Wurman bij een opdracht tot het ontwerpen van formulieren voor een grote organisatie. Een senior collega gaf mij vijf mogelijkheden om te starten met orde te brengen in de berg van informatie die op mijn bureau lag. Als houvast vertelde hij over het LATCH principe.

  1. Location
  2. Alphabetical
  3. Time
  4. Category
  5. Hierarchy

1. Locatie

Location_map.jpg Locatie is een representatie die gebaseerd is op een bekende fysieke indeling zoals bijvoorbeeld kaarten, plattegronden, ruimtes, enz.

2. Alfabetisch

Het alfabet is een zeer specifieke en efficiënte vorm van categoriseren die gemakkelijk toegankelijk is en waar eenvoudig doorheen gebladerd kan worden. Het verstrekt automatisch een histogram (b.v. hoe dik de A- sectie versus de Z- sectie in een
woordenboek is. Het wijkt af van het traditionele categoriseren, in die zin dat de organisatie willekeurig (opeenvolging van de brieven van het alfabet) is. Dit in tegenstelling tot het categoriseren van gegevens (b.v. de groepering van producten in een warenhuis ). Een generalisatie van dit concept is het willekeurige sorteren op basis van op een willekeurige sleutel.

3. Tijd

NATipp39.jpg Tijd is een ononderbroken dimensie, net zoals hoogte of temperatuur.Het is een efficiënt manier om informatie te ordenen. De tijd van iets wordt makkelijk begrepen (chronologie, tijdslijnen) en stroomt slechts in een positieve richting. In sommige gevallen is de tijd geen opeenvolging zoals je bijvoorbeeld in een verhaal (vertelling) ziet.

4. Categorisch

Europe_clothes_dryers_categorical_label.gif Het categoriseren is het indelen in een reeks afzonderlijke groeperingen die binnen de gegevens voorkomen. Deze kunnen op uiterlijk worden geclassificeerd (b.v. binnen een groep mensen iedereen met blauwe ogen), analytisch (b.v. statistische correlatie zoals leeftijd) of op een ad-hoc basis (b.v. de presentatie van zoekresultaten).

5. Hiërarchisch

COPCA_Orgs.png De hiërarchie is een andere vorm van afzonderlijke groeperingen. Het toont opeenvolgende gedetailleerde niveaus. Deze niveaus kunnen potentieel gecombineerd worden met alle bovenstaande organisatievormen. Een voorbeeld is de omvang van bedrijven binnen een bepaalde sector waarbij de kleinste onderaan staan.

Gerelateerde informatie
LATCH Browser

Links
Richard Saul Wurman: The InfoDesign interview

Leave a comment


Tik te tekens in die u ziet in de afbeelding hierboven.

Archief

Over dit artikel

Deze pagina bevat een enkel bericht geschreven door ns gepubliseerd op April 22, 2008 10:00 AM.

Etude sonic visualisation was het vorige bericht op deze blog.

Visualisatie opties is het volgende bericht op deze blog.

Lees recente content in de linker kolom of blader door het archief om alle content te vinden.

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Amsterdam, statistisch bekeken. Make your own badge here.
Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Powered by Movable Type 4.21-en