Een gebruikers taxonomie
Vroeghèr maakte men op basis van een bepaald concept een indeling. Een selecte groep personen dacht na over een mogelijke indeling op onderwerp voor een bepaald soort informatie waardoor de gebruiker deze informatie zeer eenvoudig en snel zou kunnen terugvinden. Voorbeelden zijn het Dewey Decimal Classification System of, dichter bij huis, het SISO systeem . "Het SISO is een inhoudelijk systeem waarmee de informatieve boeken in een bibliotheek zijn ingedeeld op onderwerp. De SISO-code van een boek geeft aan bij welk onderwerp het is ingedeeld en het bepaalt de plaats in de kast waar je het kunt vinden (het SISO wordt daarom ook wel een plaatsingssysteem genoemd)."
Thomas Vander Wal, een informatie architect, staat bekend als de bedenker van de term ' folksonomy', de taxonomy door en voor de gebruiker die begint met het toevoegen van markeren van een tekst met beschrijvende woorden. Op de website van Flickr bijvoorbeeld kan een gebruiker foto's uploaden en deze markeren met een beschrijvend woord, het zogenaamde labelen. Een foto van bijvoorbeeld de hond kan gelabeld worden met 'hond', 'friese stabij' en 'Sanne'. Eenmaal geplaatst kan een ander Flickr gebruiker jou foto openen en hier zijn eigen labels aan koppelen. Dit is binnen Flickr heel gebruikelijk . Gebruikers koppelen dus vooral eigen woorden aan de informatie voor eigen gebruik. Het labelen is dus een bottom-up handeling in plaats van het tot nu toe gebruikelijke top-down labelen zoals Dewey of SISO.
De volgende stap is het implementeren van beide systemen. Er is een inhoudelijk systeem waarmee de informatie op onderwerp is ingedeeld bepaald door een selecte groep mensen. En er is een inhoudelijk systeem ingedeeld naar eigen inzicht en bepaald door de gebruiker zelf. Volgens mij is Amazon hier al mee begonnen...
Gerelateerde artikelen:
TIP: Explaining and Showing Broad and Narrow Folksonomies
Ontology is Overrated: Categories, Links, and Tags